Extreem droge huid, nummer 1 huidprobleem

extreem droge huid

Een extreem droge huid komt steeds vaker voor, uit onderzoek blijkt dat ruim 33 procent van de bevolking hier last van heeft. Onder ouderen is dit percentage nog veel hoger. Een droge huid is gevoelig, schilfert vaak, trekt, kan wat rood zijn en jeukt. Bij een extreem droge huid is sprake van een niet goed werkende huidmicrobioom. Het goed verzorgen van een zeer droge huid is erg belangrijk.

Hoe je een droge huid herkent, wat de rol is van je huidmicrobioom is en hoe je de zeer droge huid kunt behandelen, leggen we graag uit in dit artikel. Kenmerken van een extreem droge huid, hoe ziet deze eruit? Bij een zeer droge huid is de beschermlaag vaak aangetast (het microbioom), hierdoor werkt de beschermende functie van je huid minder goed. Mensen die een uitgedroogde huid hebben, ervaren hierdoor dan ook vaak klachten waar ze zo snel mogelijk vanaf willen. Je kunt een droge huid herkennen aan de volgende verschijnselen (afhankelijk van de ernst van de uitdroging):

  • Jeuk
  • Gevoeligheid
  • Trekkend gevoel
  • Roodheid
  • Schilfers
  • Barstjes
  • Irritaties door kleding

Hoe ontstaat een extreem uitgedroogde huid?

Je huidmicrobioom bestaat uit duizenden bacteriën. Als het huidmicrobioom uit balans raakt, kan dit leiden tot een droge, gevoelige huid en kwetsbare huid. Dit lost zich vaak niet vanzelf op en heeft een goed verzorgende crème nodig. Een zeer droge huid kan genetisch bepaald zijn maar ook ontstaan door invloeden van buitenaf. De belangrijkste oorzaken van een uitgedroogde huid zijn:

  • Leeftijd
  • Gebruik van bepaalde verzorgingsproducten
  • Externe factoren
  • Medicijngebruik of chemo


Zeer droge huid en leeftijd

Zoals benoemd in het begin van het artikel, hebben oudere mensen vaker last van een extreem droge huid. Doordat de huid verouderd is, werkt het huidmicrobioom minder goed waardoor deze minder goed vocht vasthoudt. Een droge huid komt bij ouderen het meest voor op de onderbenen en onderarmen. Natuurlijk kunnen ook andere plekken uitgedroogd raken en schraal aanvoelen.

Het gebruik van verzorgingsproducten en een zeer droge huid

Verzorgingsproducten zoals water, zeep en andere reinigingsmiddelen spelen vaak een belangrijke rol bij een extreem droge huid.  Door dit te gebruiken worden de vetten letterlijk van de huid gewassen. Daarnaast kunnen de harde ingrediënten in verzorgingsproducten, ook invloed hebben op hoe goed bacteriën op je huid hechten. Ze hebben hierdoor dus direct invloed op de balans van je huidmicrobioom. Veel douchen, baden en het gebruik van zeep wordt dan ook afgeraden.

Externe factoren en extreem droge huid

Tijdens de diverse seizoenen van het jaar, is er ook een verhoogde kans op het uitdrogen van de huid. Bijvoorbeeld in het winterseizoen, waar de koude lucht buiten en de verwarming binnen beiden zorgen voor een droge atmosfeer. Dit kan leiden tot een drogere huid. Maar ook door de zon kan een droge huid ontstaan of het uitdrogen van de huid verergeren.

Medicijngebruik of Chemotherapie en een extreem droge huid

Het huidmicrobioom kan aangetast worden door medicijngebruik en chemo, waardoor er een extreem droge huid ontstaat.  Naast droog, is de huid ook vaak extreem gevoelig en daardoor kwetsbaar. Voor sommige mensen worden de huidklachten zo ondraagbaar dat ze stoppen met de behandeling. In dit geval is het heel belangrijk om een crème te kiezen die speciaal ontwikkeld is voor mensen met chemo of medicijngebruik, zonder harde ingrediënten en parfumvrij.

Waarom speelt het huidmicrobioom een belangrijke rol bij een zeer droge huid?

Of je een droge, vette of normale huid hebt, is afhankelijk van de natuurlijke balans van je huidmicrobioom. Het gaat hier om de bacteriën die op je huid (van top, tot teen) leven, ook wel de huidflora genoemd.  Je kunt deze bacteriën niet voelen of zien maar ze zijn wel erg belangrijk. Voor een mooie en veerkrachtige huid is een evenwichtig en divers microbioom belangrijk. Het microbioom kan namelijk microbioom voedingsstoffen produceren die belangrijk zijn voor de gezondheid van je huid. Als je huidmicronioom uit balans is, duurt het heel lang om dit te herstellen. Een goede natuurlijke crème kan hierbij helpen. Bijvoorbeeld eentje met prebiotica, dit is voeding voor je huidmicrobioom.

Dit werkt wel bij een extreem droge huid

Als we op zoek gaan naar een crème voor de droge huid is het belangrijk dat er ingrediënten in zitten die zowel de huid voeden als de huid helpen bij het huidherstel. Voorbeelden van voedende ingrediënten zijn plantaardige oliën met essentiële vetzuren zoals boabab olie, maar ook lipiden. Ingrediënten die actief de droge huid helpen te herstellen zijn prebiotica en lipiden. Zij vullen tekorten aan, waardoor de huid in balans komt.

Daarnaast is het belangrijk om korter en niet te warm te douchen. En je huid regelmatige in smeren, zeker na het douchen als de huid nog licht vochtig is.

4 dingen die je kunt doen bij een droge huid

Ten slotte, ter opsomming van dit artikel, hierbij de vier belangrijkste dingen die je kunt doen bij een droge huid zijn:

  • Smeer je huid minimaal twee keer dag in (ochtend en avond).
  • Kort douchen en niet te heet. Dep je daarna droog om wrijving te voorkomen.
  • Insmeren na het douchen, wanneer de huid nog licht vochtig is.
  • Gebruiken van een natuurlijke crème met prebiotica.